Sivut

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Hyvää? yötä!

Blogihiljaisuus on johtunut pelkästään kiireestä. Ja siitä johtuen kirjoitelenkin nyt aiheesta nukkuminen, mikä on jopa mulla häiriintynyt liiasta työnteosta. Aamulla ohjaamaan, päivällä paperitöitä ja jos ehtii niin kotitöitä, illalla ohjaamassa. Päivät ovat usein ympäripyöreitä ja työpäivän viimeiset hetket ovat fyysistä rasitusta. Tähän kun lisää vielä lievän stressin jostakin tärkeästä tapahtumasta johtuen tai muusta mieltä painavasta asiasta, voi sanoa heipat hyville yöunille. Olen superpirteä kun pitäisi alkaa nukkumaan, uni ei meinaa tulla. Seuraavaksi kun olen saanut nukuttua pari tuntia, herään ensimmäisen kerran katsomaan kelloa ja koiratkin ovat siinä kohtaa vallanneet jo peittoni; joudun ehkä niitä siirtelemään. Loput yöstä onkin unta ja velveillaoloa sekaisin ja eniten nukuttaa kun kello soi. Olen laittanut nyt itseni unikouluun, jota mieheni on myös tuettava. Tästä on todella tärkeää huolehtia, koska uni on yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin huoltokeinoista. Olen ottanut oppia tottumuksistani ja hyvinvointiyrittäjä, kirjailija Kaisa Jaakkolan opeista. Tässä asioita, joista sinäkin voit saada apua jos kärsit unettomuudesta tai uni on huonoa:

1. Syö terveellisesti ja säännöllisesti koko päivän ajan mutta iltaa kohti vähemmän. Lämmin ruoka tulisi syödä työajan jälkeen ja ennen nukkumaan menoa syödään iltapala. Voit tehdä illalla esim.vihersmoothien, kasvisdippilautasen tms.


Vihesmoothien raaka-aineet valmiina blenderiin

2. Ota lisäravinteita oman tarpeesi mukaan (vitamiini ja hivenainetasot voit käydä mittauttamassa). Suosittelen magnesiumlisää; magnesiumglysinaattia ja -tauraattia. Glysiini ja tauriini ovat aminohappoja, johon magnesium on noissa muodoissa sidottu. Glysiini auttaa maksaa mm. kemikaalien ja vanhojen hormonien poistamisessa. Tauriini puolestaan auttaa elimistöä rauhoittavan hermovälittäjäaineen muodostuksessa. Magnesiumia pitäisi ottaa usein huomattavasti enemmän kuin purkin kyljessä suositellaan. Itselleni on ollut tästä apua.

3. Valmistele itseäsi ja elimistöäsi nukkumaanmenoon ja mene ajoissa sänkyyn. Vähentämällä valoja ja rauhoittumalla autat melatoniinin (unihormoni) muodostumisessa. Oikea aika siirtyä sänkyyn, olisi 21-22:30. Jos valvot ja "riehut" ympäriinsä, hormonitoiminta vääristyy ja vaikeuttaa vuorokausirytmin ylläpitoa --> huom. treenaa mahdollismman aikaisin.

4. Älä juo kahvia tai muita energiajuomia enää iltapäivän jälkeen. Vaikka olet sitä mieltä, että kahvi ei vaikuta uneesi, voit olla väärässä vaikket sitä tiedostakaan!

5. Älä nukuta itseäsi telkkarin tai tietokoneen ääreen ja siirrä elektroniikka pois makuuhuoneesta. Meillä puhelimet on nyt keittiössä yöllä ja elektroninen kello on peitetty (se saa lähteä kokonaan).

6. Voit rauhoittua sängyssä juttelemalla tai lukemalla. Mutta älä tee sitä virhettä, että luet oman alasi kirjallisuutta, saatika läksyjä tai työpapereita! Olen tehnyt tämän virheen ja näin koko yön unta lentävistä kahvakuulista ym. Nykyään luen Akkareita! Juu kyllä :D

7. Nuku pimeässä.

8. Säilytä vuorokausirytmi eli älä myöskään nuku liian myöhään aamulla. Hyvä uniaika olisi keskimäärin 7,5h.

Näitä on nyt toteutettu viikon ajan ja nukuttu on paljon paremmin! Hyviä unia kaikille ja sitä myöden pirteitä ja reippaita päiviä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti