Sivut

torstai 18. joulukuuta 2014

Kasvivärjäys - turvallisempi vaihtoehto hiusten kauneuteen

Tässä tulee kertomus kokemuksestani hiusten kasvivärjäyksestä. Nyt raskausaikana sitä välttää mahdollismman paljon kemikaaleja ja myrkkyjä, joille altistumme päivittäin vaikka kuinka yrittäisimme olla ekologisia (aiemman kirjoitukseni kemikaaleista löydät täältä). Jos joistain helposti tiedostamistani kehoon imeytyvistä kemikaaleista voin luopua tai vaihtaa turvallisempaan vaihtehtoon, olen sen tehnyt. Suurin muutokseni on kauneudenhoito. Ihon puhdistus ja hoito, hiusten pesu ja nyt uutena tämä värjääminen. Olin viimeksi värjännyt hiukseni keväällä eli siitä taisi olla yli puoli vuotta aikaa. Oma värini on oih niin kaunis perussuomalainen maantienharmaa ja sitä oli useamman vuoden vaalennettu blondiksi. Päätin, että en raskausaikana värjää ollenkaan, ehkä vajaan vuoden pärjään kun oma värini ei niin kovin kaukana vaaleasta ole. Toisin kävi. Tyvikasvusta tuli sietämätön ja päätin kokeilla kasvivärjäystä. 

Kasvivärit ovat peräisin luonnon kasveista ja yrteistä, eivätkä sisällä lainkaan myrkyllisiä, synteettisiä ainesosia. Hiusten ekohoidot eivät ole enää pelkästään ituhippien touhua. Ihmiset ovat onneksi tulleet tietoisimmiksi myrkkyjen haitoista ja lisäksi yliherkät allergikot ovat löytäneet ratkaisun ekovärjäyksestä.

Valitsin ensimmäiseen kertaani kampaamon Tikkurilasta. 



Helmessä ekokampaamopalveluita tarjoaa Tiia Tuomisto. 
Aivan ensimmäisenä halusin hiuksilleni syväpuhdistavan merilevähoidon. Tämä hoito poistaa hiuksista haitallisia aineita, kuten rautaa ja kuparia. Kun hius on erittäin käsitelty ja ei enää taivu, on se merkki kemikaalikuormasta ja vaikuttaa näin hiuksen kuntoon ja väriin. Merilevähoidon jälkeen hius on kosteampi ja kirkkaampi.

Merilevää. Seos hierotaan päähän, annetaan vaikuttaa ja huuhdellaan pois.

Seuraavaksi hieman faktaa, mistä sävyt tulevat:

Kasvijauheet purkeissa kauniisti esillä.
Puhdas luonnonhenna (Lawsonia Inermis) yhdistetään usein virheellisesti hennatatuointeihin, joissa henna on synteettistä, ppd:tä sisältävää karsinogeenista väriä. Ekokampaajat siis käyttävät punaista sävyä saadakseen puhdasta henna-kasvin lehdistä jauhettua värijauhetta, mikä ei ole karsinogeeninen. Punertavaa pigmenttiä tehostaa raparperinjuuri, krabbijuurijauhe, hibiscus ja marja-aronia.


Vaaleille hiuksille käytettävä ja pientä kirkastusta antava kasviväri on Cassia (Cassia obovata).
Monesti vaaleissa värijauheissa käytetään lisänä myös kamomillaa ja/tai kehäkukkaa, sekä sitruunaa ja hunajaa.

Tummentavana käytetään kasvia nimeltä Indigo (Indigofera tinctoria).
Indigo sisältää runsaasti sinertävää pigmenttiä, joten siksi tuore väri yleensä sinertää/vihertää ensimmäiset pari päivää ennenkuin hapettuu lopulliseksi väriksi. Tummentavia on myös esim saksanpähkinä, kävyt, nokkonen, salvia..

Eri ruskean sävyjä saadaan, kun sekoitetaan näitä "peruskasveja" keskenään. Vaaleanruskeissa eniten hennaa ja cassiaa, vähiten indigoa. Tummemmissa taas eniten indigoa ja vähän/tai ei ollenkaan cassiaa ja hennaa jne. Ruskeita värejä buustaa mm. saksanpähkinä, santelipuu, kävyt.

Yrttejä käytetään syventämään värejä, mutta ilman yrttejäkin pystyy värjätä, jos on esim allergioita paljon. Herkistyneille mielellään mahdollisimman yksinkertainen värisekoitus on turvallisempi kuin joka purkista vähän.

Kasvivärien värikartta on ymmärrettävästi hieman suppeampi ja värit hyvin luonnollisia.

Minun vaalennusaineilla kyllästetty kuontalo ei ollut helppo nakki. Kun aloitimme, tiesimme, että helppoa ei tule olemaan. Matka oli pitkä, kävin Tiian luona kyllästymiseen asti, kolme kertaa :D Jos olet siirtymässä kasviväreiin, älä mene ekokampaajalle juuri ennen juhlia. Haluttuun väritulokseen päästään hiljalleen, etenkin jos värimuutos on suuri.

Jauheita sekoitellaan keskenään ja yhdessä keitetyn, lämpimän veden kanssa.
Minulle laiteltiin eri värisekoituksia tyveen ja latvaan. "Herkullisen" näköinen mössö kiedottiin pyyhkeen sisälle ja annettiin vaikuttaa pitkään.

Ja TADAAA! Tässä ensimmäisen kerran lopputulos. Kuten mainitsin, matka voi olla pitkä. Olin menninkäisen vihreä pari päivää. Mutta muistutan, että kasvivärit hapettuvat ilman kanssa, joten lopullinen väri syventyy vasta muutaman päivän jälkeen ja hetki vihreänä on tyypillistä.


Minun vihreä ei kuitenkaan lähtenyt muuttumaan (johtuen tod.näk.siitä käsitellystä blondista). Projektia jatkettiin.

Viimeisellä kerralla käytettiin valmista vaaleanruskeaa värisekoitusta sekä marja-aroniaa ja amlaa, (Indian Gooseberry/Intian "karviainen") jotka molemmat viilentävät väriä.


Lopputulos on ihana! Värjäyksestä on nyt jo jonkin aikaa ja parempikuntoinen tyvi on edelleen kaunis mutta latvasta alkaa hiipua. Kasvivärjäys myös hoitaa hiusta ja omanikin näyttää jo heti käsittelyn jälkeen paksummalta! Jatkossa väri voi pysyä hyvänä useamman kuukauden. Se olisi hienoa jo pelkästään kukkaronkin kannalta. Kasvivärjäys on hinnaltaan vain himpun verran kalliimpi kuin normaali värjäys tai saman hintainen.

Saatavilla on myös kotikäyttöön kasvivärejä mutta tämän jälkeen en tiedä, lähtisinkö turaamaan niiden kanssa itse. Ehkä joskus myöhemmin sitten. Mutta olemassa on myös yksi varteen otettava vaihtoehto; väriä ylläpitävät shampoot ja hoitoaineet. Nämä eivät ole täysin luonnollisia mutta SLS- ja SLES-vapaita. Sävytys on pesun jälkeen todella näkyvä. Näitä ei tarvitse käyttää jatkuvassa pesussa vaan vain silloin kun on tarvetta, joten satunnainen käyttö menköön:)



Itse olen tyytyväinen lopputulokseen ja Tiian kärsivällisyyteen ja palveluun. Tällä värillä mennään nyt jonkun aikaa ja katsotaan, saadaanko sama pysymään kun ensi kerralla menen käsittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti