Sivut

perjantai 28. huhtikuuta 2017

Karkkikakku - vappuun tai perheen pienimpien juhlaan


Viikko sitten oli hyvä tekosyy leipoa. Tyttären synttärit ja nimpparit on hyvin lähellä toisiaan, joten harvemmin nimppareita tulee juhlittua, ei tänäkään vuonna. Mutta Ukki ja mummo kutsuttiin tuhoamaan kakkua, jonka tämä äiti halusi väkisin värkätä. Leipominen on ihanaa ja erityisinä päivinä on lupa ja tosiaankin hyvä tekosyy tehdä jotain spessumpaa. Leivontablogeissa on tullut törmättyä karkkikakkuihin. Överimegasuperkoristeltuun unelmaan. Varmasti jokaisen lapsen toiveiden täyttymys. Meidän pikkuihminen on oikea naminaama. Mistä lie oppinut... Karkkia tai ylipäätään piilosokeria olen välttänyt ja aion välttää jatkossakin mutta karkkipäivänä kerran viikossa saa jotakin herkkua. Joskus lettuja, toisinaan pienen rasian suklaarusinoita tai nameja. Voi sitä onnen määrää niiden namien kanssa <3 Mutta asiaan... namikakun valmistaminen.

Olen luullut, että kakkupohjassa ei voi epäonnistua. Näköjään voi. Sitä pitää näemmä tehdä rauhassa ja rakkaudella. Ja tarkalla reseptillä. Synttäreiden titi-nallekakkuun punnitsin raaka-aineet. Nyt en jaksanut. Tein ensin sillä helpolla reseptillä munia/sokeria ja jauho/leivinjauheseosta kaikkia saman verran mitattuina lasiin. Täydellinen epäonnistuminen. Seuraavan tein reseptillä, jota en vielä koskaan ole testannut. Tee pohja ja täytä se moussella päivää ennen, jotta mousse jähmettyy yön yli jääkaapissa.

6 munaa
2dl sokeria
2 1/2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhoa

Ensimmäinen ja toinen taideteos



Väliin halusin marjamoussen, jotta maku olisi pirteän raikas. 
Tässä resepti:

150g maustamatonta tuorejuustoa
1dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1,5dl kermaa
0,5dl hienoa sokeria
4 liivatetta+tilkka vettä
soseutettuja marjoja

Vaahdota kerma ja vaniljakastike, liota liivatteet kylmässä vedessä noin 5min, vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään, lisää soseutetut marjat tuorejuuston sekaan, liota liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaada ohuena nauhana tuorejuustoseokseen, lisää kerma-vaniljavaahtoseos.


Laita kakkupohjan alin kerros irtopohjavuokaan  (vuoassa täyte ei pursuile pois väleistä ja kakku pysyy kuosissa) ja lataa kerroksittain moussea. Kostuta kakkupohjia aina välissä maidolla.

Tässä kakku aamulla ennen koristelua.


Vuoraa kakku tuorejuustokreemillä:
100g suolatonta voita
100g sitruunatuorejuustoa
1-1,5dl mansikkatomusokeria
1tl vaniljasokeria

Vatkaa voi vaahdoksi, lisää sokerit ja lopuksi tuorejuusto.

Valmista kiiltävä kuorrutus eli ganache:
140g valkosuklaata
1dl kermaa
tippa pastaväriä

Pilko suklaa kulhoon ja kuumenna kerma kattilassa. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja jätä hetkeksi seisomaan. Sekoittele varovasti, jotta ilmakuplia ei pääsisi syntymään, lisää väri. Jos koostumus on liian juoksevaa (kuten ehkä itselläni oli), sulata valkosuklaata lisää. 


Kaada ganache heti kakun päälle. Tee valumia kääntelemällä kakkua. Itse en tässä onnistunut kovin hyvin. Tekeleeni on tässä kohtaa aika ruma :D Ensi kerralla sitten parempi..


Ja sitten koristelun kimppuun! Itse etsin kuvassa näkyvien lisäksi ISOJA tikkareita ja macaronseja mutta niitä en sillä kauppareissulla saanut. Mutta vain mielikuvitus on rajana!


Tämäkin on tekniikkalaji. Sommittelu on mun lempipuuhaa, kuten varmasti kaikkien sisustajien :) Koska isoja tikkareita ei löytynyt, tein korkeuseroja grillivarrastikkuun pujotetuista vaahtokarkeista ja enkkulakuista. Tavallisen tikkarin tökkäsin pilliin.


Ja vappuna kaveriksi tietenkin simaa!
Mittaa 2 litraa vettä kattilaan ja kiehauta.
Lisää joukkoon sokerit.
Lisää loput 2 litraa vettä kylmänä.
Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen hiivanökäre, joka on sekoitettu pieneen määrään vettä.
Pese sitruunat, leikkaa kuoret irti, jonka jälkeen leikkaa vielä välissä oleva kitkerä valkoinen osa pois. Viipaloi sitruuna ja poista siemenet. Lisää kuoret ja viipaleet kattilaan. Anna seistä vuorokausi kannella peitettynä.

    (Kuva liemessä-blogista)

Laita pulloihin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Poimi simasta sitruunaviipaleet pois ja pullota. Juoma valmistuu noin viikon viileässä tai kolmisen päivää huoneenlämmössä. Avaa korkkia silloin tällöin, jotta paine vähän vapautuu.


HYVÄÄ VAPPUA!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti