sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Viljaton pizza ja raakakakku

Olemme päättäneet mieheni kanssa olla hetken viljattomalla ruokavaliolla. Viljaton tarkoittaa oikeastaan samaa kuin gluteeniton eli vehnä, ohra, kaura ja ruis ovat karsittu kokonaan. Tämä ajatus sai sysäyksensä perjantain seminaarista, jossa ruuasta ja ruokavaliosta puhuttiin ja osittain innostuin muutamasta jutusta. Syömme itse hyvin paljon samaan tyyliin kuin paleoliittinen ruokavalio suosittelee. Sen perustana käytetään evoluutiota ja jäljitellään kivikautisten metsästäjien oletettua ruokavaliota ennen maanviljelyn syntyä. Me tosin olemme kokeilleet myös maidon ja maitotuotteiden pois jättämistä, mitä tässäkin suositellaan mutta meille siitä ei ollut mitään merkittävää hyötyä tai emme huomanneet mitään mainittavaa muutosta. Lisäksi mielestämme elämä oli hieman hankalaa... Viljoista tosin miehelleni on ollut haittaa ja hän on halunnut karsia ne jo pitkään mutta minulle ne eivät ole vaikuttaneet ja siitä syystä ne ovat olleet mukana edelleen. Nyt kuitenkin lupasin kokeilla ja meinaan tutkia oloani tarkasti, josko sillä olisi positiivisia vaikutuksia.

Tässä vielä Paleo-ruokavalion perusajatus:

Suositeltavia:
  • liha, mahdollisuuksien mukaan luomulihaa, niittylihaa tai riistaa
  • linnut
  • sisäelimet
  • kala ja muut merenelävät
  • vihannekset ja juurekset
  • hedelmät ja marjat (etenkin jalostamattomat)
  • pähkinät ja siemenet
  • hunaja
  • sienet
  • munat
  • rasvoista voi ja jotkin kasviöljyt, lähinnä laadukas oliiviöljy ja kookosöljy + kaakao
Vältettäviä:
  • kaikki viljat
  • palkokasvit
  • maitotuotteet
  • teolliset kasvirasvat, myös rypsiöljy
  • puhdistettu sokeri
  • lisäaineet

Teimme viikonloppuna pizzaa, jossa jauhopohja on korvattu kananmunalla. 5 munanvalkuaista vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sen jälkeen mukaan sekoitetaan rikotut keltuaiset (tästä tuli pellillinen). Seos levitetään öljytylle leivinpaperille, paistetaan 200 asteisessa uunissa 10min, jonka jälkeen päälle laitetaan täytteet oman maun mukaan ja paistetaan normaalisti. Tämä oli todella hyvää ja ei jäänyt lainkaan kaipaamaan peruspohjaa.

Päälle vähän rucolaa ja balsamicoa.

Kokeilin myös yhdenlaista raakakakkua. Kumpa mulla olisi parempi blenderi eli Vitamix, sillä saisi tämän täytteenkin samettimaisemmaksi. Se on toivelistalla ja mietinnässä... Maku kakussa oli hyvä mutta muistutti liikaa samaa kuin olen aiemminkin tehnyt eli pitää taas tutkia lisää reseptejä :)

Tein pienemmät satsit kun tämän tulisi olla paksumpi mutta halusin vain kokeilla maun.


Pohja:

vajaa desi kuorellisia manteleita
vajaa desi cashewpähkinöitä
reilu desi rusinoita/taateleita
1rkl vaahtera- tai agavesiirappia
1/2 rkl raakakaakaojauhetta
pieni ripaus luonnonsuolaa
ripaus kanelia
1,5rkl sulatettua kookosöljyä

Jauha mantelit, pähkinät ja rusinat monitoimikoneessa, lisää loput aineet ja sekoita. Taputtele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.




Täyte:

2,5dl liotettuja cashewpähkinöitä (n.1h liotus riittää)
2rkl puristettua sitruunamehua
vajaa desi agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa
vajaa desi sulatettua kaakaovoita
1/2tl luonnonvaniljaa
1/2rkl soijalesitiinijauhetta
pieni ripaus luonnonsuolaa
1/2dl haluamiasi marjoja (laitoin mustikoita)
vettä tarvittaessa

Sekoita tehosekoittimessa kaikki aineet keskenään. Kaada täyte pohjan päälle ja koristele. Anna jähmettyä jääkaapissa tunti tai puoli tuntia pakastimessa.




Koristelin kookoshiutaleilla ja kaakaonibseillä.

OLETKO KIINNOSTUNUT RAAKARUOASTA?
Järjestän raakaruokakurssin 11.3. alkaen muutamana tiistai-iltana, jossa jokaisessa aihe vaihtelee. Jos kiinnostuit, laita viesti info@neamar.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti