keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Vauvanruokatehtailua

Meillä aloitettiin kiinteiden maistelu hieman vajaa 4kk iässä. Aloitusajasta ollaan montaa mieltä mutta meille tuntui oikealta hetkeltä kokeilla ja heti ensimmäisten kertojen jälkeen on syönyt todella reippaasti. Jopa niin reippaasti, että en pysy vauhdissa mukana kun suu ammottaa jo auki ja hermo meinaa mennä :D Pitäisi olla kaksi syöttäjää; toinen kun lusikoi lautaselta tavaraa niin toinen ehtii sillä aikaa viedä suuhun, hihi. Mulle oli itsestään selvää, että ruoka tehdään itse ja kaupan tuotteita käytetään joskus reissun päällä ja apuna. Kaupan pöperöt ovat niin teollisesti käsiteltyjä, että niissä ravinteet ja entsyymit ovat tipotiessään. Toki ruuan kuumentaminen kotonakin vähentää ravinteiden määrää mutta onhan siinä monta käsittelyvaihetta vähemmän ja tietää tarkalleen mitä lapsi saa syödäkseen. Eikä tekeminen mitään aikaa tai muuta erityistä vaadi. Siinä se valmistus menee sivussa missä muunkin ruuan valmistus. Soseita ei tarvitse vielä tässä vaiheessa maustaa, antaa vaan pilkottujen kasvisten ja hedelmien/marjojen kypsyä ja sen jälkeen sauvasekoittimella soseeksi. Valmis sose jääpalamuotteihin ja pakkaseen.



Valmistus ei myöskään vaadi erikoisvälineistöä. Kattilan pohjalle laitettava höyrytysritilä on todella hyvä ja halpa. Tässä valmistuu bataatti-porkkanasosetta. Höyryttämisen jälkeen soseuttaessa, lisään sekaan nokareen suolatonta luomuvoita. Rasvan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että se auttaa ravinteiden imeytymisessä.

Valmiit jäädytetyt sosepalat. Palat on hyvä siirtää rasiaan kun ovat muutaman tunnin jäätyneet, jotta niihin ei tartu pakastimen hajut ja maut.


Jos et omista höyrytysritilää, homaa hoituu myös perus siivilällä, kuten tässä mökillä kesäkurpitsat.



Tässä bataatti-perunasose aluillaan.

Ja tässä jäisinä valmiina rasiaan. Miehen osallistuminen soseiden tekoon oli hommata lisää jääpalamuotteja. Varmasti vaikea arvata, minkä muotin hän toimitti :D:D


Sitten marjasosetta. Yhtenä versiona tein hienonnettujen mustikoiden pohjaksi riisivellin, jonka kanssa mustikat sekoitin.


Ja mustikka maistuu!


Tämän viikon kokeilu oli päärynät. Keitin päärynöiden kaveriksi mangoa, jota ollaan jo aiemmin maisteltu. Jotkut hedelmät ja marjat on hyvä keittää, jotta niissä oleva pektiini hajoaa. Pektiini voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa.


Tällä hetkellä annan kaksi kertaa päivässä kiinteitä ja ehkä illalla vielä puuroa. Toisella kerralla kasviksia ja toisella hedelmää. Usein hedelmänä annan banaania, mikä on osoittautunut oikein super-herkuksi. Banaanin kaveriksi soseutan usein avokadoa. On muuten niin hyvää sosetta, että voisin muussata ihan itsellenikin.


Nyt ollaan muutamana iltana kokeiltu puuroa. Ostin Ruohonjuuresta Luomu hirssipuuroa, jossa on hieman riisiä. Olen päättänyt, että annan gluteenia vasta noin vuoden iässä eli perus vilja-puurot saavat odottaa. Puhtaan Luomu kauran otan kyllä kokeiluun piakkoin, koska se on luonnollisesti gluteeniton. Sekoitan hirssi-hiutaleet hedelmäsoseeseen tai äidinmaitoon. Myös veteen olen sekoittanut ja lisännyt mauksi pari lusikallista hedelmäsosetta.


Kaupan tuotteista olen käyttänyt näitä PIRKAN Luomu soseita, mm.päärynää ja mangoa. Otan aina hoitolaukkuun mukaan jos on tarvetta syöttää reissun päällä kiireessä tai sekoitan joskus banaanin kanssa jos ei muuta ole valmiina.


Pidän ruoan ravinnetiheyttä hyvin tärkeänä. Panostamalla lapsesi ruoan ravinnetiheyteen ja laatuun voit välttyä monilta ongelmilta. Ravinneköyhä, huonolaatuinen ja prosessoitu ruoka ei ainoastaan aiheuta vatsakipuja ja pahoinvointia. Kun syömme meille sopimatonta ruokaa keho yrittää puolustautua ja joutuu tulehdustilaan. Nämä oireet voivat näkyä uniongelmien, kiukun, ylivilkkauden, ihottuman, sairauksien ja huonontuneen vastustuskyvyn muodossa. Käyttämällä aikaa ruoan valmistukseen voit säästää aikaa sairastelulta, lääkärikäynneiltä ja raivonpuuskilta.

Meillä tulee huomenna täyteen 5kk ikää. Saamme alkaa syöttämään lihaa ja kalaa. Kirjoittelen niiden ruoka-annosten kokkailusta siis myöhemmin.

Herkullisia kesäpäiviä!







3 kommenttia:

  1. Tosi kiva ja monipuolinen postaus, meille ajankohtainen kun nyt typyn täytettyä 4kk saamme alkaa soseita maistelemaan - ja kyllä äitiä jännittää! Minua kiinnostaisi kovasti tietää lisää tuosta hedelmien sisältämästä pektiinistä, mitä hedelmiä/marjoja olisi hyvä keittää (riittääkö höyryttäminen?) jne. Mistä tästä voisi lukea lisää?
    Aurinkoisia kesäpäiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on joo aluksi jännää mutta kivaa kun meillä mennyt niin hyvin. Mistään ei ole toistaiseksi tullut masuvaivoja tai allergiareaktioita. Tuosta pektiinistä minullakaan ei ole kovin paljon tietoa. Sitä ei kannata liikaa miettiä, ainoastaan tiedostaa jos alkuun yrittää olla varovainen. Pektiiniä on kaikissa kasvikunnan tuotteissa mutta enemmän kuorellisissa marjoissa, omenoissa ja sitrushedelmissä, vähemmän esim.mansikoissa, vadelmissa, mustikoissa ja kirsikoissa. Sen pitoisuus vähenee aina kypsennettäessä eli uskon, että höyryttäminen siihen yhtälailla riittää (olen itsekin höyrytellyt). Omenoiden ja sitrushedelmien puristusjätteestä valmistetaan esim.hilloihin ihan lisäaineeksi pektiiniä, jotta niihin saadaan geelimäinen/hyytelömäinen koostumus. Se on siis vaaraton hiilihydraatti ja lisäaineenakin luonnollinen eli kun pienen vatsa varmasti kestää, en itsekään meinaa kypsentää jatkossa hedelmiä ja marjoja, koska kuumentaminen aina vähentää vitamiinien määrää. Iloisia ruokaan tutustumishetkiä teille ja kiva kun käyt lukemassa!

      Poista
    2. Juuri tuota vitamiinien tuhoa kuumentamisen jälkeen pohdinkin. Voisi varmaan kokeilla nautiskella alkuun hedelmät ja marjat sellaisenaan, ja mikäli huomataan niiden aiheuttavan väänteitä, kokeillaan tuota kiehauttamista :) toistaiseksi emme ole kärsineet masuvaivoista lainkaan, joten sinällään en halua uskoa niitä tulevan kiinteistäkään, sormet ja varpaat ristiin!

      Poista