sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Onnistunut raakaruokakurssi

Usein ravinto-ohjauksien yhteydessä tulee kyselyjä, miten voisin tehdä välillä erilaisia smootheja, ettei aina tavanomaista jogurtti-marjasekoitusta. Lisäksi kun kerron superruuista, monet eivät ole vielä niihin juurikaan tutustuneet, eivätkä rohkene ostaa raaka-aineita esim.suklaan valmistamiseen, koska alue on hieman vieras. Tästä syystä järjestin raakaruokakurssin maalis-huhtikuun aikana ja se sai suuren suosion. Valmistimme kurssilla smootheja, raakasuklaata, raakapastaa ja raakakakkuja. Tunnelma oli lämmin ja innostunut ja monet saivat aivan uusia ideoita arkiruokailuun. Saimme lisäksi kivasti koko sivun verran näkyvyyttä Järvenpään paikallislehdessä kun toimittaja kävi myös tutustumassa aiheeseen.





Mitä tarkoittaa raakaruoka?
Yksinkertaisesti ilmaistuna raakaruoka on ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 47,7 asteeseen. Se on tavanomaisimmillaan puhdasta, muuntelematonta, täysipainoista ruokaa, täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja fytonutrientteja (kasveista saatavia ravinteita). Raakaruokavalio perustuu laajalti kasviksiin, hedelmiin, marjoihin ja pähkinöihin. Ruokaa ei ole käsitelty tai jalostettu. Nesteet - vesi, tuoreet mehut, yrttiteet, pähkinämaidot ja smoothiet - ovat myös olennainen osa raakaruokaa. Kasvikset, yrtit, marjat ja hedelmät ovat  täynnä ravintoaineita. Ne lisäävät vireyttä, niissä on monia parantavia ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kun ruokaa käsitellään ja/tai kuumennetaan 47,7 asteessa tai tätä korkeammissa lämpötiloissa, monet luonnonentsyymit, fytonutrientit ja välttämättömät ravintoaineet tuhoutuvat tai niiden määrä vähenee. Valmistamisen yhteydessä voi myös syntyä epäluonnollisia kemiallisia aineita, joiden käsitteleminen aiheuttaa ylimääräistä rasitusta ruumiin aineenvaihdunnasta vastaaville elimille, kuten maksalle, suolistolle ja munuaisille. Puhtaan ruuan ravintoaineet, kuidut ja entsyymit auttavat kehoa käyttämään ruokaa entistä tehokkaammin ja imemään ravintoaineita joka ikiseen soluun. Ne helpottavat kuona-aineiden ja myrkkyjen poistumista. Jos kuona-aineet eivät poistu, ne päätyvät rasvasoluihin - joten mitä enemmän kehossa on myrkkyjä, sitä vaikeampaa on pysyä hoikkana. Seurauksena voi olla myös tulehduksia, jotka saattavat vahingoittaa kudoksia ja nopeuttaa ikääntymistä. Mikäli keho ei sulata ja ime ruokaa kunnolla, voi seurauksena olla ravintoaineiden pula ja ihminen tuntee olonsa uupuneeksi ja nääntyneeksi. Lisäetuna tulee vielä se, että raakaruoka kosteuttaa ja saa aikaan kylläisyyden tunteen, joten nälän tunne ei vaivaa ja energiataso pysyy korkealla. Hedelmät, marjat ja kasvikset emäksisöivät kehoa tehokkaasti. Keitetyn ja jalostetun ruuan syöminen aiheuttaa kehon happamuutta. Kun keho saa emäksistä ravintoa joka päivä, sen pH-arvo pysyy tasapainossa ja näin pystyy parantumaan ja elpymään. Näistä syistä raakaruokavalio parantaa terveyttä monella tapaa.

Kurssilaiset ja "ope" valmiina ensimmäiseen iltaan.

Kurssilaiset osallistuivat pilkkomiseen. Tarjottimille kerättiin kunkin smoothien raaka-aineet valmiiksi sekoitusta varten. 
Oikeasti makea ja maukas vihermoothie.
Tyrnin kirpeää makua pyöristää pehmeäksi persimon ja mantelimaito. 
Mini-papermuotit toimivat hyvin raakasuklaakonvehtien valmistuksessa. Pohjalle kerätään oman maun mukaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä/marjoja tai suutuntumaa antamaan rapeita raakakaakaonibsejä.  
Kun kaikki raaka-aineet on sekoitettu keskenään, suklaa tulee temperoida. Tarkoittaa sitä, että sekoituksen jälkeen massa jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan ja lämmitetään taas uudelleen. Tämä saa aikaan paremman koostumuksen, lohkeavan tunteen purtaessa ja kiiltävän pinnan. 


Valmistamamme raakapasta syntyy vihannessorvilla kesäkurpitsasta.
Voi viude miten ihanan näköistä ja vielä herkullistakin!
Marja-raakakakku
Jos kysyntää riittää, järjestän kurssin syksyllä uudelleen. Voit myös tilata ohjausta omalle porukalle tai työpaikan hyvinvointipäivään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti