Oltiin miehen kanssa lastenruokavalmennuksessa pari päivää sitten. Rakastan kaikkia seminaareja ja koulutuspäiviä ja tämä lapsen ruokkiminen on ollut mielessä viime aikoina paljon. Kuitenkaan tästä valmennuksesta ei ollut suuria odotuksia, lähinnä odotin vahvistusta niihin asioihin, että mitkä ruoka-aineet ovat missäkin kehitysvaiheessa sopivia ja jotain perusasioita valmistamisesta. Saatiin kuitenkin aivan huikeasti enemmän. Kurssin järjestäjänä toimi Safkatutka ja valmentajina Anni ja Emma, jotka ovat perehtyneet aiheeseen syvemmin useamman vuoden ajan. Kurssin hinta oli 39€/hlö ja kesto 2h. Osa tämän postauksen tekstistä on Safkatutkan tuottamaa materiaalia.
Koska itsekin olen ravitsemusta opiskellut, siihen itsenäisesti perehtynyt ja aikuisia valmentanut, on lasten valmisruokamaailma hirvittänyt määrällään. Koska niin kovin moni lähipiirissäkin niitä jatkuvasti syöttää, olen mielessäni pohtinut, että miksi näitä hyvin helppoja soseita ei voisi tehdä itse samalla kun tekee muuta ruokaa. Lapsi syö niin vähän ja annoksia on helppo pakastaa valmiiksi. Koska omaa kokemusta äitiydestä ei vielä ole, en ole tohtinut kovaan ääneen arvostella ja neuvoa kun en asiaan ole aiemmin perehtynyt. Nyt sain kyllä ajatuksilleni vahvistuksen eli valmis purkkiruoka on käynyt niin monen teollisen prosessin läpi, että ruoka on lähes "kuollutta", ravinteista ei ole enää tietoakaan ja suurin osa purkista on vettä. Noh, tokihan sitä joskus varmasti tulee niitä ostettua, aina ei kaikki voi mennä käsikirjoituksen mukaan, enkä halua tehdä meidän ruokailuista numeroa reissun päällä. Mutta koska meillä kotona muutenkin ruokaa säännöllisesti joka päivä valmistetaan, miksi en muussaisi parit tuoreet raaka-aineet siinä sivussa elämäni tärkeimmälle henkilölle kun en itsekään eineksiä suuhuni laita. Suuret määrät sosetta voi sitten valmistaa kerralla esim.viikonloppuna kun ei ole niin kova kiire ja aina kaksi vanhempaa paikalla.
Meidän keho on ihmeellinen kapistus. Se kyllä kestää useamman vuoden tai vuosikymmenen ravinnevajetta niin, että kantajansa havahtuisi poikkeuksellisen huonoon oloon. Mutta tietääkö tämä henkilö miten paljon asiat voisivat olla paremmin? Useilla meistä on kolotuksia, väsymystä/masennusta, vatsan väänteitä, päänsärkyä, uniongelmia, toistuvaa flunssaa, ihottumaa tai vaan pinna palaa herkästi. Moni on tottunut olotilaansa eikä osaa ajatella tai ymmärtää, että syy voisi olla pelkästään jääkaapissa. Tuntuuko joskus tältä:
Lapset käyttäytyvät levottomasti, itseä väsyttää ja pinna palaa. Jos ruokailuasiat eivät välttämättä ole ihan täys kymppi, ehdotan ruokavalion tarkastamista. Sillä voi todella olla suuri vaikutus koko perheen hyvinvointiin.
"Diet can do more to support good behaviour than
any particular child rearing philosophy" - Sally Fallon
No seuraavaksihan kuulee tätä, että eivät ne meidän lapset suostu syömään mitään. No niimpä. Jos on syötetty täysin mautonta purkkiruokaa pidempään, ei makuaisti ole tottunut aitoihin makuihin. Toisaalta jos taas opetat lapsesi jo vauvasta oikean ruuan makuun, tulee tulevat vuodet olemaan varmasti helpompia tämänkin asian suhteen.
Mikä sitten on terveellistä?
- tuore raaka-aine, jossa ei ole säilöntäaineita
- valitse aina mielummin luomua, koska kasvatuksessa/valmistuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita ja niin suurta määrää säilöntäaineita
- ei valkaistua sokeria, e-koodeja (mm.värit, aromit, makeutusaineet) eikä jälkeenpäin lisättyjä synteettisiä vitamiineja
Saimme muutaman hyvän vinkin, mitkä ovat parhaimpia ruoka-aineita ravinnetiheydeltään toki meille kaikille mutta erityisesti pienelle lapselle.
Kananmunankeltuainen
Kananmunan keltuainen on yksi parhaita ruokia lapselle ravinnetiheytensä ja monipuolisuutensa ansiosta (A, D, E ja K-vitamiinia). 90% kananmunan kalsiumista ja 93% raudasta löytyy keltuaisesta. Vauvojen ruoansulatus ei ole vielä täysin kehittynyt sulattamaan kaikkia proteiineja. Kananmunankeltuaisen proteiinien sulattamiseen tarvittavat ruoansulatusentsyymit kuitenkin löytyvät jo pieneltä vauvalta, sillä äidinmaito sisältää samantyyppisiä proteiineja.
Voit muussata kevyesti kypsennettyä keltuaista minkä ruuan mukaan tahansa tai esimerkkinä vaikka avocadon, kookosmaidon ja/tai kookosöljyn kera.
Luuliemi
Rasva
D-vitamiini
Milloin mitäkin:
4+ kk
Täysimetystä suositellaan. Muussa tapauksessa avokado, kananmunankeltuainen, banaani.
6+ kk
Avokado, kananmunankeltuainen, banaani, hedelmät, liha, rasva, kypsennetyt juurekset, hapankaalimehu, hapatettu ruoka.
8+ kk
Kypsennetyt vihannekset, raa’at vihannekset ja hedelmät, miedot mausteet ja yrtit, maitotuotteet.
1+ v
Viljat, hunaja, pähkinät, siemenet, sienet
Huomioitavaa viljoista:
Yli 1-vuotiaille viljoja hyvin liotettuina ja keitettynä. Suositeltavaa olisi edelleen välttää viljoja, jotka sisältävät gluteenia. Gluteenittomia viljoja ovat hirssi, tattari, amarantti, kvinoa, puhdas kaura. Kaupan lapsille tarkoitetut puurojauheet ovat tavaraa joihin harva aikuinen koskisi. Nämä ovat erittäin kyseenalaista ravintoa muun muassa rasvakoostumuksensa takia. Lasten puuroihin on yleensä lisätty kasviöljysekoitusta, joka koostuu palmuöljystä, rapsiöljystä ja auringonkukkaöljystä. Toinen esimerkki ovat Valion lapsille tarkoitetut puurot ja vellit, jotka ovat iskukuumennettuja (merkitty UHT –Ultra high temperature processing). Käytännössä se tarkoittaa, ettei luonnollisia ravinteita ja entsyymejä ole tuotteessa laisinkaan.
Olen todella tyytyväinen kurssin sisältöön ja innoissani tästä informaatiosta. Meillä otettiin heti poron luiden osia pakkasesta sulamaan, jotta saadaan keitettyä luulientä. Samoin turskanmaksaöljy on tilauksessa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti