keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Lastenruokavalmennuksessa



Oltiin miehen kanssa lastenruokavalmennuksessa pari päivää sitten. Rakastan kaikkia seminaareja ja koulutuspäiviä ja tämä lapsen ruokkiminen on ollut mielessä viime aikoina paljon. Kuitenkaan tästä valmennuksesta ei ollut suuria odotuksia, lähinnä odotin vahvistusta niihin asioihin, että mitkä ruoka-aineet ovat missäkin kehitysvaiheessa sopivia ja jotain perusasioita valmistamisesta. Saatiin kuitenkin aivan huikeasti enemmän. Kurssin järjestäjänä toimi Safkatutka ja valmentajina Anni ja Emma, jotka ovat perehtyneet aiheeseen syvemmin useamman vuoden ajan. Kurssin hinta oli 39€/hlö ja kesto 2h. Osa tämän postauksen tekstistä on Safkatutkan tuottamaa materiaalia. 




Koska itsekin olen ravitsemusta opiskellut, siihen itsenäisesti perehtynyt ja aikuisia valmentanut, on lasten valmisruokamaailma hirvittänyt määrällään. Koska niin kovin moni lähipiirissäkin niitä jatkuvasti syöttää, olen mielessäni pohtinut, että miksi näitä hyvin helppoja soseita ei voisi tehdä itse samalla kun tekee muuta ruokaa. Lapsi syö niin vähän ja annoksia on helppo pakastaa valmiiksi. Koska omaa kokemusta äitiydestä ei vielä ole, en ole tohtinut kovaan ääneen arvostella ja neuvoa kun en asiaan ole aiemmin perehtynyt. Nyt sain kyllä ajatuksilleni vahvistuksen eli valmis purkkiruoka on käynyt niin monen teollisen prosessin läpi, että ruoka on lähes "kuollutta", ravinteista ei ole enää tietoakaan ja suurin osa purkista on vettä. Noh, tokihan sitä joskus varmasti tulee niitä ostettua, aina ei kaikki voi mennä käsikirjoituksen mukaan, enkä halua tehdä meidän ruokailuista numeroa reissun päällä. Mutta koska meillä kotona muutenkin ruokaa säännöllisesti joka päivä valmistetaan, miksi en muussaisi parit tuoreet raaka-aineet siinä sivussa elämäni tärkeimmälle henkilölle kun en itsekään eineksiä suuhuni laita. Suuret määrät sosetta voi sitten valmistaa kerralla esim.viikonloppuna kun ei ole niin kova kiire ja aina kaksi vanhempaa paikalla. 

Meidän keho on ihmeellinen kapistus. Se kyllä kestää useamman vuoden tai vuosikymmenen ravinnevajetta niin, että kantajansa havahtuisi poikkeuksellisen huonoon oloon. Mutta tietääkö tämä henkilö miten paljon asiat voisivat olla paremmin? Useilla meistä on kolotuksia, väsymystä/masennusta, vatsan väänteitä, päänsärkyä, uniongelmia, toistuvaa flunssaa, ihottumaa tai vaan pinna palaa herkästi. Moni on tottunut olotilaansa eikä osaa ajatella tai ymmärtää, että syy voisi olla pelkästään jääkaapissa. Tuntuuko joskus tältä:



Lapset käyttäytyvät levottomasti, itseä väsyttää ja pinna palaa. Jos ruokailuasiat eivät välttämättä ole ihan täys kymppi, ehdotan ruokavalion tarkastamista. Sillä voi todella olla suuri vaikutus koko perheen hyvinvointiin.

"Diet can do more to support good behaviour than

any particular child rearing philosophy" - Sally Fallon

No seuraavaksihan kuulee tätä, että eivät ne meidän lapset suostu syömään mitään. No niimpä. Jos on syötetty täysin mautonta purkkiruokaa pidempään, ei makuaisti ole tottunut aitoihin makuihin. Toisaalta jos taas opetat lapsesi jo vauvasta oikean ruuan makuun, tulee tulevat vuodet olemaan varmasti helpompia tämänkin asian suhteen.

Mikä sitten on terveellistä? 
- tuore raaka-aine, jossa ei ole säilöntäaineita
- valitse aina mielummin luomua, koska kasvatuksessa/valmistuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita ja niin suurta määrää säilöntäaineita
- ei valkaistua sokeria, e-koodeja (mm.värit, aromit, makeutusaineet) eikä jälkeenpäin lisättyjä synteettisiä vitamiineja



Saimme muutaman hyvän vinkin, mitkä ovat parhaimpia ruoka-aineita ravinnetiheydeltään toki meille kaikille mutta erityisesti pienelle lapselle.


Kananmunankeltuainen



Kananmunan keltuainen on yksi parhaita ruokia lapselle ravinnetiheytensä ja monipuolisuutensa ansiosta (A, D, E ja K-vitamiinia). 90% kananmunan kalsiumista ja 93% raudasta löytyy keltuaisesta. Vauvojen ruoansulatus ei ole vielä täysin kehittynyt sulattamaan kaikkia proteiineja. Kananmunankeltuaisen proteiinien sulattamiseen tarvittavat ruoansulatusentsyymit kuitenkin löytyvät jo pieneltä vauvalta, sillä äidinmaito sisältää samantyyppisiä proteiineja.

Voit muussata kevyesti kypsennettyä keltuaista minkä ruuan mukaan tahansa tai esimerkkinä vaikka avocadon, kookosmaidon ja/tai kookosöljyn kera.


Luuliemi


Tämä on ollut jo vanhan kansan vinkki esim.hauraille luille. Tosin minulle asti tämä tieto ei ollut kiirinyt. Aivan uskomaton voima tässä liemessä. Luuydin on elimistön luontainen ravinnevarasto ja sisältää kaikki elämän kannalta keskeisimmät ravinteet. Luuliemen on todettu tutkimuksissa olevan hyväksi ruoansulatukselle ja vastustuskyvylle. Se sisältää paljon kalsiumia, magnesiumia ja fosforia, jotka kaikki ovat tärkeitä luuston ja hampaiden kehityksessä. Luuliemi tukee korkean kollageenipitoisuutensa vuoksi myös nivelten, hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointia. Luista keitetty liemi on eliksiiriä vauvojen ja pienten lasten kehittyvälle ruoansulatukselle. Se valmistaa lapsen herkkää ruoansulatuselimistöä sulattamaan myös haastavampia ruokia. Luulientä on hyvä pitää valmiina kotona pakkasessa sen varalta, jos jollekin perheenjäsenistä tulee flunssa. Tämä liemi käy mainiosti myös puhtaana liemikuutiona ruuanlaitossa. Säilö pakkaseen kätevästi jääpalamuoteissa.


Rasva 


Lapsen liiallista rasvan saantia pelätään turhaan. Äidinmaito on erittäin rasvaista ja sisältää paljon epäterveellisenä rasvana pidettyä kovaa rasvaa. Pienen lapsen ruoassa saa mielellään olla paljon kaloreita kunhan ne tulevat puhtaasta, mahdollisimman vähän prosessoidusta ja hyvälaatuisesta lähteestä. Suosi esimerkiksi luomuvoita, gheetä eli kirkastettua voita, kookosöljyä, oliiviöljyä, avokadoöljyä, macadamiaöljyä ja hyvälaatuista rasvaista lihaa. Hedelmistä avokado on hyvä rasvan lähde. Yksi rasvan tärkeistä ominaisuuksista on, että se auttaa muiden ravinteiden imeytymisessä. Kasvikset ja juurekset ovat pienelle lapselle usein vaikeita sulattaa, mutta rasvan kanssa sulattaminen onnistuu helpommin. Monet vanhemmat ajattelevat, että heidän lapsensa eivät pidä vihanneksista. Jos höyrytetyn parsakaalin tai porkkanan päälle lisätään voita, niin se voi kummasti ruveta maistumaan.


D-vitamiini

Neuvolassa ohjeistetaan antamaan d-vitamiinia kahden viikon iästä lähtien. Mikäli haluaa, että lapsi saa D-vitamiinia äidinmaidosta, niin äidin tarvitsee ottaa reilusti isompia määriä D-vitamiinilisää kuin mitä Suomessa yleisesti suositellaan. Jos annat lapsellesi tippoja, huomio tämä: apteekin tuotteiden pakkausselosteissa neuvotaan jättämään tuote käyttämättä mikäli on yliherkkä soijalle tai maapähkinälle. Todennäköisesti kaikki kaksiviikkoiset vauvat ovat näille aineille hyvin herkkiä. Kun kyseessä on kahden viikon ikäinen vauva, niin ei kannata ostaa sellaisia väitteitä kuten esimerkiksi ”määrät ovat niin pieniä etteivät ne aiheuta haittaa”. Vanhemmat ja neuvolan henkilökunta tietävät, että D-vitamiinivalmisteet aiheuttavat vatsavaivoja todella monelle vauvalle. Esimerkiksi eräs tuote sisältää neljää eri hapettumisenesto- ja happamuudensäätöainetta joista osan uskotaan aiheuttavan yliherkkyyksiä. Se sisältää myös alkoholia etanolin muodossa sekä keinotekoista makeutusainetta. Sakkariininatrium (E954) on keinotekoinen makeutusaine, jota ei suositella raskaana oleville sen mahdollisten haittavaikutusten takia. Eläinkokeissa sakariinin ja sen suolojen on huomattu aiheuttavan syöpää eläimille. Sakariinin enimmäiskäyttömäärä on huomattavasti matalampi kuin aspartaamin. Silti pienille vauvoille annetaan valmisteita, jotka sisältävät tätä ainetta! Jos haluat käyttää tippoja, valitse lisäaineeton D3-vitamiinivalmiste. 



Milloin mitäkin:

4+ kk
Täysimetystä suositellaan. Muussa tapauksessa avokado, kananmunankeltuainen, banaani.

6+ kk
Avokado, kananmunankeltuainen, banaani, hedelmät, liha, rasva, kypsennetyt juurekset, hapankaalimehu, hapatettu ruoka.

8+ kk
Kypsennetyt vihannekset, raa’at vihannekset ja hedelmät, miedot mausteet ja yrtit, maitotuotteet.

1+ v

Viljat, hunaja, pähkinät, siemenet, sienet





Huomioitavaa viljoista:

Yli 1-vuotiaille viljoja hyvin liotettuina ja keitettynä. Suositeltavaa olisi edelleen välttää viljoja, jotka sisältävät gluteenia.  Gluteenittomia viljoja ovat hirssi, tattari, amarantti, kvinoa, puhdas kaura. Kaupan lapsille tarkoitetut puurojauheet ovat tavaraa joihin harva aikuinen koskisi. Nämä ovat erittäin kyseenalaista ravintoa muun muassa rasvakoostumuksensa takia. Lasten puuroihin on yleensä lisätty kasviöljysekoitusta, joka koostuu palmuöljystä, rapsiöljystä ja auringonkukkaöljystä. Toinen esimerkki ovat Valion lapsille tarkoitetut puurot ja vellit, jotka ovat iskukuumennettuja (merkitty UHT –Ultra high temperature processing). Käytännössä se tarkoittaa, ettei luonnollisia ravinteita ja entsyymejä ole tuotteessa laisinkaan.


Olen todella tyytyväinen kurssin sisältöön ja innoissani tästä informaatiosta. Meillä otettiin heti poron luiden osia pakkasesta sulamaan, jotta saadaan keitettyä luulientä. Samoin turskanmaksaöljy on tilauksessa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti