torstai 16. tammikuuta 2014

Oppimisen nälkä: Selkäkoulutuksessa

Osallistuin eilen selkäkoulutukseen, mikä järjestettiin Järvenpäässä. Kouluttajana oli fysioterapeutti, valmentaja ja Somatic Pilates-opettaja Jari-Pekka Keurulainen. Meillä monella on niin paljon ongelmia selän kanssa, että jatkuvasti ohjaukseen saapuvat ilmoittavat jossain rangan alueella olevan ongelmaa. Milloin pullistuneita välilevyjä, milloin, niska-hartiaseudun jumeja ja hyvin usein kiputiloja, joita ei ole tutkittu mutta asiakas pyytää ottamaan asian huomioon kun selkään usein sattuu. Itselläni on alaselkä usein kipeä, en pysty seisomaan pitkiä aikoja, liika makaaminen alkaa särkemään ja liian vähäinen liikunta ei ole hyväksi. Olen saanut liikkeellä pidettyä sen kunnossa. Lääkärit eivät ole löytäneet mitään vikaa mutta joku hieroja sanoi, että olisi lievä skolioosi ja joku veikkasi iskiasta eli hermojuuren toimintahäiriötä. Äidilläni taas on välilevyjen rappeuma ja olen sitä monesti miettinyt, mikä niille olisi paras liike tai liikkumattomuus kun lääkäri on sanonut, että tee mitä pystyt. Näistä syistä halusin mennä kuuntelemaan lisää selän anatomiasta. 

Päivän alkuun perehdyimme selän anatomiaan, sen verran mitä nyt aamupäivän aikana ehtii. Perään harjoittelimme syvien lihasten aktivointia pilatesmenetelmää soveltaen. Selinmakuulla hengitysharjoituksia ja hyvin pieniä liikkeitä vatsan, selän ja lantionpohjan lihaksia käyttäen. Minä en ole koskaan nauttinut pilateksesta. Tiedän, että se on älyttömän hyvää treeniä syville lihaksille mutta vaikka nytkin tein oikein ajatuksella kaiken juuri niin kuin piti, en saanut siitä ahaa-elämystä tai mitään suurta nautintoa. Sen myönnän, että selän paine hetkellisesti hieman helpotti ja tulen toki jatkossakin teettämään näitä liikkeitä soveltaen omilla asiakkaillani ja tunneilla mutta ei minusta pilates-ohjaajaa tule. Lounaan jälkeen sitten lisää mielenkiintoista teoriaa, jossa kävimme läpi yleisimpiä selkäongelmia; toimistotyöläisten, päätteellä istuvien ryhtiä ja erilaisia lantion vika-asentoja. Usein näihin kaikkiin ratkaisu olisi pelkästään rankaa ympäröivien llihasten vahvistaminen ja jumissa olevien lihasten avaaminen. Valitettavasti en omaa fyssarin tai lääkärin tietotaitoa mutta sain kyllä hyviä neuvoja työhöni.


Jari-Pekka Keurulainen


Kollegoita

Kyllä se niin on, että kun aihe on itselle mielenkiintoinen, kaiken tiedon oikein ahmii ja ei malttaisi lähteä kotiin ollenkaan. Usean näistä harjoituksistakin olisi voinut jättää väliin ja kuunnella lisää faktaa. Nyt vaan suunnittelemaan lisää koulutuspäiviä, niitä olisi niin monta, mihin haluaisin osallistua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti