lauantai 1. marraskuuta 2014

Viikonlopun vitskupommi

Vaihteeksi vähän ravintojuttua väliin. Puoliso kipeenä ja halusin tehdä jonkun vitamiinipommin hänelle. Viimeaikoina taas tullu tehtyä enemmän smoothieita. Välillä tulee kausia, jolloin blenderi pääsee pölyyntymään mutta nyt taas ollut käytössä kun smoothiesta saa niin älyttömän helposti ja maukkaasti päivän hedelmä/kasvis/marja kiintiötä täydennettyä. Loput voi myös helposti pakata mukaan töihin tai treeneihin.

Tällä hetkellä mun ehdottomat suosikit olleet mango ja lehtikaali. Pirkka (ja moni muukin valmistaja) myy pakasteena mangokuutioita, ne on aivan todella helppoja. Kyllähän sen vaivan voi itsekin nähdä mutta pussi on todella edullinen tuoreeseen ja kulutettuun aikaan nähden. Kun kuutiot on jäässä, ei tarvitse lisätä jääpaloja ja halutessasi voit tehdä mangopehmistä eli jätät nestettä vähemmälle kun blendaat. Mango tuo smoothieen myös makeutta eli välttämättä mitään makeuttajaa ei tarvita. 



Lehtikaali sen sijaan on neutraalin makuinen viherlisä ja sisältää runsaasti kalsiumia ja c-vitamiinia monen muun vitamiinin lisäksi. Tällä kaalilla on hurjasti terveysvaikutuksia, joten sitä kannattaa ujuttaa smoothieen ja muihin ruokiin aina kun mahdollista. Jätä kaalinlehdestä ranka pois ja käytä vain lehtiosat. Tätäkin voit pieniä ja pakastaa valmiiksi niin taas kynnys smoothien sekoittamiseen madaltuu kun aikaa ei kulu pilkkomiseen.


Muistathan smoothien valmistamisessa nämä asiat:

- pohjaneste (vesi, mehu, jäähdytetty vihreä- tai pakuritee, koivunmahla tms.)
- marjat, hedelmät kasvikset (kaikista jotain tai yksinkertaisesti vain yksi raaka-aine mutta muista, että antioksidantit täydentävät toisiaan ja yhdessä ravitsevat kehoasi entistä tehokkaammin)
- hyvää rasvaa (kookosöljy, siemenet, avocado)
- lisää proteiinia halutessaan (maitotuotteet, riisi- herne- heraproteiinijauheet)
- makeutus jos tarvitsee (kookossokeri, hunaja, agave)
- mausteet (rohkeasti oman maun mukaan; vanilja, kaneli, chili, yrtit...)
- lisää voimaa (superfoodeja tarpeen, halun ja mahdollisuuksien mukaan; maca, tulsi, viherjauheet, raakakaakao...)
- hyvä blenderi (koostumus samettista)  

Minun tämän päivän smoothieni kokosin näillä aineksilla:

2 isoa lasillista:

pussillinen mangokuutioita
1 porkkana
1dl tyrnimarjoja
muutama lehdykkä lehtikaalia
noin 1dl turkkilaista luomujogurttia
noin 2rkl chiasiemeniä
omista omenoista tehtyä mehua (sen verran, että koostumus on mieleistä)
1tl äidin tekemää omenamarmeladia (makeuttamaan)
1 reilu tl macajauhetta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti