keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Piparitöitä

Joka vuosi uusi idea ja mielellään suurempi kuin edellinen :D Asiat, joita halusin tänä vuonna kokeilla, olivat taloon terassi, heppatalli ja juna. Hulluna oli tietysti pakko saada ne kaikki vaikka samaan aikaan piti leipoa myyjäisiin perus taloja. Montakohan kiloa taikinaa oon kaulinnut tähän mennessä? Ensimmäisenä tein prototyypit pikkutaloista myyjäisiä varten. Ne pääsivät lopulta piparimaailmaan kun ei voinut myyjäisiin viedä monta viikkoa etukäteen leivottuja.


Piirsin kaikkiin kaavat itse. Muut onnistuivat ok mutta juna oli vähän liian pieni ja mittasuhteet veturissa meni mönkään. Mutta juuri ja juuri näyttää junalta. Ensin tietysti leivotaan osat ja koristellaan ja kuivatetaan. Tein ikkunoiden lasit liivatelehdistä. Leivontaliimalla kiinnitin väärälle puolelle oikean kokoiset palat.

Sokerikuorrutteen (pikeerin) teen itse ja värjään. Itse tehty ihan valkoinen säilyy valkoisena kun kaupan valkoinen muuttuu nopeasti likaisen väriseksi.






Sitten kokoamaan. Käytän kokoamisessa hedelmäsokeria ja kivipannua. Vaikka kuinka kiehuu, sokeri ei muutu ruskeaksi. Muukin pannu toki kelpaa mutta pientä ruskettumista voi tulla jos kuumentaa liikaa. Tavallinen sokeri menee heti ruskeaksi.

Tämmösiä lähti myyjäisiin yhteensä 12kpl. Nätit paketit viimeistelevät söpöydet.



Ja sitten oman piparikylän kokoamiseen. Alustan ympärille folio, mökkeröt pystyyn ja loput rekvisiitasta paikoilleen. Valot tai kynttilät on must. Lumen voi ripotella tomusokerista mutta siinä on se huono puoli, että kun pikkuneidin sormet käyvät vähän kokeilemassa, tomusokeriin tulee jälkiä. Laitoin tekolunta, ei syötävää. Hyvin toimii myös ihan tavallinen sokeri, kimaltelee kivasti. Lopuksi voi lisäillä ei syötäviä hahmoja ja asioita niin saadaan kylätunnelma viimeisteltyä.











Vielä ehtii jouluksi saamaan tästä inspiksen ja tekemään silmäniloa ja tuoksua pöydälle. Joulukattauksen ehkä vielä kirjoittelen, sen jälkeen jouluaskartelut on tämän vuoden osalta askarreltu. IHANAA JOULUA kaikille!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti