sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Onnistunut raakaruokakurssi

Usein ravinto-ohjauksien yhteydessä tulee kyselyjä, miten voisin tehdä välillä erilaisia smootheja, ettei aina tavanomaista jogurtti-marjasekoitusta. Lisäksi kun kerron superruuista, monet eivät ole vielä niihin juurikaan tutustuneet, eivätkä rohkene ostaa raaka-aineita esim.suklaan valmistamiseen, koska alue on hieman vieras. Tästä syystä järjestin raakaruokakurssin maalis-huhtikuun aikana ja se sai suuren suosion. Valmistimme kurssilla smootheja, raakasuklaata, raakapastaa ja raakakakkuja. Tunnelma oli lämmin ja innostunut ja monet saivat aivan uusia ideoita arkiruokailuun. Saimme lisäksi kivasti koko sivun verran näkyvyyttä Järvenpään paikallislehdessä kun toimittaja kävi myös tutustumassa aiheeseen.





Mitä tarkoittaa raakaruoka?
Yksinkertaisesti ilmaistuna raakaruoka on ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 47,7 asteeseen. Se on tavanomaisimmillaan puhdasta, muuntelematonta, täysipainoista ruokaa, täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja fytonutrientteja (kasveista saatavia ravinteita). Raakaruokavalio perustuu laajalti kasviksiin, hedelmiin, marjoihin ja pähkinöihin. Ruokaa ei ole käsitelty tai jalostettu. Nesteet - vesi, tuoreet mehut, yrttiteet, pähkinämaidot ja smoothiet - ovat myös olennainen osa raakaruokaa. Kasvikset, yrtit, marjat ja hedelmät ovat  täynnä ravintoaineita. Ne lisäävät vireyttä, niissä on monia parantavia ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kun ruokaa käsitellään ja/tai kuumennetaan 47,7 asteessa tai tätä korkeammissa lämpötiloissa, monet luonnonentsyymit, fytonutrientit ja välttämättömät ravintoaineet tuhoutuvat tai niiden määrä vähenee. Valmistamisen yhteydessä voi myös syntyä epäluonnollisia kemiallisia aineita, joiden käsitteleminen aiheuttaa ylimääräistä rasitusta ruumiin aineenvaihdunnasta vastaaville elimille, kuten maksalle, suolistolle ja munuaisille. Puhtaan ruuan ravintoaineet, kuidut ja entsyymit auttavat kehoa käyttämään ruokaa entistä tehokkaammin ja imemään ravintoaineita joka ikiseen soluun. Ne helpottavat kuona-aineiden ja myrkkyjen poistumista. Jos kuona-aineet eivät poistu, ne päätyvät rasvasoluihin - joten mitä enemmän kehossa on myrkkyjä, sitä vaikeampaa on pysyä hoikkana. Seurauksena voi olla myös tulehduksia, jotka saattavat vahingoittaa kudoksia ja nopeuttaa ikääntymistä. Mikäli keho ei sulata ja ime ruokaa kunnolla, voi seurauksena olla ravintoaineiden pula ja ihminen tuntee olonsa uupuneeksi ja nääntyneeksi. Lisäetuna tulee vielä se, että raakaruoka kosteuttaa ja saa aikaan kylläisyyden tunteen, joten nälän tunne ei vaivaa ja energiataso pysyy korkealla. Hedelmät, marjat ja kasvikset emäksisöivät kehoa tehokkaasti. Keitetyn ja jalostetun ruuan syöminen aiheuttaa kehon happamuutta. Kun keho saa emäksistä ravintoa joka päivä, sen pH-arvo pysyy tasapainossa ja näin pystyy parantumaan ja elpymään. Näistä syistä raakaruokavalio parantaa terveyttä monella tapaa.

Kurssilaiset ja "ope" valmiina ensimmäiseen iltaan.

Kurssilaiset osallistuivat pilkkomiseen. Tarjottimille kerättiin kunkin smoothien raaka-aineet valmiiksi sekoitusta varten. 
Oikeasti makea ja maukas vihermoothie.
Tyrnin kirpeää makua pyöristää pehmeäksi persimon ja mantelimaito. 
Mini-papermuotit toimivat hyvin raakasuklaakonvehtien valmistuksessa. Pohjalle kerätään oman maun mukaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä/marjoja tai suutuntumaa antamaan rapeita raakakaakaonibsejä.  
Kun kaikki raaka-aineet on sekoitettu keskenään, suklaa tulee temperoida. Tarkoittaa sitä, että sekoituksen jälkeen massa jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan ja lämmitetään taas uudelleen. Tämä saa aikaan paremman koostumuksen, lohkeavan tunteen purtaessa ja kiiltävän pinnan. 


Valmistamamme raakapasta syntyy vihannessorvilla kesäkurpitsasta.
Voi viude miten ihanan näköistä ja vielä herkullistakin!
Marja-raakakakku
Jos kysyntää riittää, järjestän kurssin syksyllä uudelleen. Voit myös tilata ohjausta omalle porukalle tai työpaikan hyvinvointipäivään! 

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kattaminen


Tämä postaus sisältää paljon kuvia, koska ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Kattaminen on osa luovuuteni purkua kaiken tuunailun ja sisustuksen lisänä. Hyvän ruoan laittoon kuuluu aterian kaunis esillepano. Arkena meillä syödään kyllä usein telkkarin äärellä mutta viikonloppuisin ja etenkin jos tulee vieraita, yksi ruoan laiton ja aterioinnin paras osa on kattaa pöytä kauniisti. Meillä on yksi kaappi täynnä kynttilöitä, pöytäkoristeita, servettejä, liinoja ja muuta sälää, josta valitsen teeman tai vuodenajan mukaan sopivat tykötarpeet. On kivaa ihailla kaunista kattausta samalla kun nauttii ruoasta ja seurasta. Nyt pääsiäisenä meillä oli vieraita brunssilla ja aloitetaankin viikonloppuna otettujen tuoreimpien kuvien myötä.




Brunssilla kaikki herkut esillä sekaisin
Suklaalla dipatut mansikat, kärjessä kookoshiutaleita
Tomaatti/basilika/mozzarella
Vaniljamousse (kerma, vaniljakastike, tuorejuusto, liivate, vanilja, sokeri) ja mansikat + raakakaakaonibsit
Tonnikalamousse (tonnikala, majoneesi, pippuri) ja kurkku + punasipuli
Possun ribsit (näistä tulossa resepti)
Suklaadonitsit

Tämä kattaus vuosi sitten pääsiäisenä


Mökillä on mahtavaa rakentaa pergolalle rapujuhlat. Valaistuksen illalla hoitaa kynttilät ja värivalot ja kattauksen luo pelkästään henkeä salpaava maisema ja itse ravut.



Joskus teeman mukaan ruoka itsessään tekee kattauksen, kuten Halloween-juhlassa. Ylimmästä kuvasta löytyy nakkimuumioita, oksentavia kananmunia ja sormia ym. Jälkkäriksi hämähäkkejä, matokakkua ja pääkallokeksejä. Juomaksi verta.



Joulun ajan kattauksia

Nyt sitten miettimään vappubrunssin kattausta vai tuleeko vieraita jo vappuaattona grillaamaan? Ihania kevätpäiviä kaikille!


keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Gluteenitonta aamupalaa

Tämä aivan mahtava gluteeniton ruokavalio on ollut pelkästään positiivinen kokemus. Mitään leivän tai leivonnaisten himoa ei ole ollut, koska niitäkin voi tehdä gluteenittomina. Lisäksi kun huolehdit hyvien hiilihydraattien saannista (kasvikset, marjat, hedelmät, hirssi, tattari...) ja syöt myös tärkkelyspitoisia juureksia (peruna, bataatti, riisi), mitään ongelmaa ei ole. Niitä ei toki liikaa pidä harrastaa myöskään, koska jauhoseoksissa on usein paljon sokeria ja lisäaineitakin. On olemassa myös laadullisesti parempia ja niitä kannattaakin tutkiskella ennen ostopäätöstä. Gluteeniton aamupala ilman leipää ja puuroa vaatii joskus kekseliäisyyttä. Voit tehdä rahka/jogurttisörsseleitä, juures/banaanilettuja, smoothieita tai jos leipää kaipaat niin riisikakkukin ajaa asian. Tässä kirjoituksessa esimerkit kahteen herkulliseen aamiaiseen, jotka olen kokeilemalla löytänyt.

Raakapuuro hirssistä (kaksi lautasellista)

2dl hirssiä
10kpl kuivattuja aprikooseja
4rkl cashewpähkinöitä
3dl vettä
luomuhunajaa tai agavesiirappia makeuttamiseen
2tl luomusitruunan kuorta

Tarjoiluun pakastemarjoja

Huuhtele hirssi edellisenä iltana huolellisesti. Laita likoamaan hirssi ja cashewpähkinät yön yli veteen. Laita likoamaan myös aprikoosit 3dl vettä. Siivilöi ja huuhtele hirssit ja pähkinät aamulla ja laita tehosekoittimeen. Lisää aprikoosit ja liotusvedet + muut aineet ja soseuta sileäksi. 


Juuresrieskat (pellillinen)

Noin 3dl juuressosetta
1 kananmuna
1/2tl suolaa
n.1rkl voita
1,5dl valitsemaasi gluteenitonta jauhoseosta/hiutaleita tms.

Tee juuressose valitsemistasi juureksista keittämällä ja soseuttamalla tai osta luomusosetta valmiina kaupasta. Lisää muut aineet joukkoon sekoittaen. Nostele nokareita uunipellille ja painele jauhojen avulla rieskoiksi. Pistele haarukalla ja paista 300 asteessa noin 8min.


NAM!!!