Usein ravinto-ohjauksien yhteydessä tulee kyselyjä, miten voisin tehdä välillä erilaisia smootheja, ettei aina tavanomaista jogurtti-marjasekoitusta. Lisäksi kun kerron superruuista, monet eivät ole vielä niihin juurikaan tutustuneet, eivätkä rohkene ostaa raaka-aineita esim.suklaan valmistamiseen, koska alue on hieman vieras. Tästä syystä järjestin raakaruokakurssin maalis-huhtikuun aikana ja se sai suuren suosion. Valmistimme kurssilla smootheja, raakasuklaata, raakapastaa ja raakakakkuja. Tunnelma oli lämmin ja innostunut ja monet saivat aivan uusia ideoita arkiruokailuun. Saimme lisäksi kivasti koko sivun verran näkyvyyttä Järvenpään paikallislehdessä kun toimittaja kävi myös tutustumassa aiheeseen.
Mitä tarkoittaa raakaruoka?
Yksinkertaisesti ilmaistuna
raakaruoka on ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 47,7 asteeseen. Se on
tavanomaisimmillaan puhdasta, muuntelematonta, täysipainoista ruokaa, täynnä
vitamiineja, kivennäisaineita, entsyymejä ja fytonutrientteja (kasveista
saatavia ravinteita). Raakaruokavalio perustuu laajalti kasviksiin, hedelmiin,
marjoihin ja pähkinöihin. Ruokaa ei ole käsitelty tai jalostettu. Nesteet -
vesi, tuoreet mehut, yrttiteet, pähkinämaidot ja smoothiet - ovat myös
olennainen osa raakaruokaa. Kasvikset, yrtit, marjat ja hedelmät ovat täynnä ravintoaineita. Ne lisäävät vireyttä,
niissä on monia parantavia ja terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kun ruokaa
käsitellään ja/tai kuumennetaan 47,7 asteessa tai tätä korkeammissa
lämpötiloissa, monet luonnonentsyymit, fytonutrientit ja välttämättömät
ravintoaineet tuhoutuvat tai niiden määrä vähenee. Valmistamisen yhteydessä voi
myös syntyä epäluonnollisia kemiallisia aineita, joiden käsitteleminen
aiheuttaa ylimääräistä rasitusta ruumiin aineenvaihdunnasta vastaaville
elimille, kuten maksalle, suolistolle ja munuaisille. Puhtaan ruuan
ravintoaineet, kuidut ja entsyymit auttavat kehoa käyttämään ruokaa entistä
tehokkaammin ja imemään ravintoaineita joka ikiseen soluun. Ne helpottavat
kuona-aineiden ja myrkkyjen poistumista. Jos kuona-aineet eivät poistu, ne
päätyvät rasvasoluihin - joten mitä enemmän kehossa on myrkkyjä, sitä
vaikeampaa on pysyä hoikkana. Seurauksena voi olla myös tulehduksia, jotka
saattavat vahingoittaa kudoksia ja nopeuttaa ikääntymistä. Mikäli keho ei
sulata ja ime ruokaa kunnolla, voi seurauksena olla ravintoaineiden pula ja
ihminen tuntee olonsa uupuneeksi ja nääntyneeksi. Lisäetuna tulee vielä se,
että raakaruoka kosteuttaa ja saa aikaan kylläisyyden tunteen, joten nälän tunne
ei vaivaa ja energiataso pysyy korkealla. Hedelmät, marjat ja kasvikset
emäksisöivät kehoa tehokkaasti. Keitetyn ja jalostetun ruuan syöminen aiheuttaa
kehon happamuutta. Kun keho saa emäksistä ravintoa joka päivä, sen pH-arvo
pysyy tasapainossa ja näin pystyy parantumaan ja elpymään. Näistä syistä
raakaruokavalio parantaa terveyttä monella tapaa.
|
Kurssilaiset ja "ope" valmiina ensimmäiseen iltaan. |