Oli mahtavaa kokata ihmisille, jotka arvostavat ruokaa ja samalla rakastavat yhtälailla Thaimaata kuin me. Nauttikaa kuvista ja saatte yhden tarkemman ohjeen meidän lemppariin, paistettuun nuudeliin äyriäisillä - Phad Thai Koong Sod. Hyvää matkaa!
Mitäpä olisi Thaimaalainen ilta ilman valkeaa hiekkaa? Kaitaliinan virkaa ruokapöydässä toimitti meidän TOP 1 Thaimaan Koh Mook saarelta kotiin tuotu sametinpehmeä hiekka, korallit ja simpukat <3
Tästä kokoelmasta liikkeelle...
Alkupalaksi tietenkin jättikatkarapuja. Wokissa pyöräytetään sipulin ja valkosipulin siivuja öljy/voiseoksessa, chiliä, suolaa, sitruunamehua ja hieman pippuria. Tarjolle majon ja leivän kera. Valitettavasti valmiin annoksen kuva unohtui ottaa...
Seuraava ruoka sisältää oikeasti paria inhokki mausteistani (korianteri, sitruunaruoho ja inkivääri). Korianteria laitoin mutta vähemmän ja nuo kaksi muuta jätin pois. Herkullinen kookoskanakeitto - Tom Kha Gai.
Kanafileitä paloina, sieniä, kirsikkatomaatteja, shalottisipulia, chiliä, kevätsipulia, kookosmaitoa, mausteina kaffir lime lehtiä, korianteria, kalakastiketta, sitruunamehua ja suolaa.
PHAD THAI
(ohjeen määrä kahdelle isona annoksena)
Jos käytät kuivattua riisinuudelia, se tulisi laittaa ajoissa likoamaan lämpimään veteen 40 minuutiksi.
Ensimmäisenä kannattaa tehdä mausteseos vamiiksi. Sekoita nämä:
1tl soijakastiketta
1tl kalakastiketta
2tl osterikastiketta
2rkl tamarind kastiketta
2tl ruokosokeria
1tl kuivattua valkospulia (uppopaistettu-kuivattu)
1/2tl pippurijauhetta
Uppopaista viipaloitua tofua öljyssä muutama minuutti. Siirrä kuivumaan ja leikkaa paloiksi (tässä kuvassa tupla annos).
Valmistele:
Pilko 2-3 shalottisipulia
Pilko 1/2 chilipalko
Pilko 1/2dl kevätsipulia
halutessasi kuori jättiravut (määrä maun mukaan, n.5kpl/hlö riippuen koosta)
nosta valmiiksi 1rkl kuivattuja minikatkarapuja
nosta valmiiksi 1dl isoja ituja (bean sprouts)
2 munaa
keitä kanalientä (tarvitset noin 1-2dl)
Tässä kohtaa ota lionneet nuudelit vedestä ja sekoita niihin 1/2tl soijaa ja 1/4tl pippuria.
Työstä:
1. Paista isossa wokissa munia öljyssä (kokkeliksi) 20sek.
2. Lisää jättiravut, tofu, sipulit, ja miniravut. Paista noin 1min hyvin sekoitellen.
3. Lisää nuudelit ja kanalientä, kunnes pehmenevät (n.30sek.)
4. Lisää tekemäsi kastike, sekoita hyvin.
5. Lisää kevätsipulit, idut ja chilit.
Siirrä lautaselle ja lisää päälle tai sivuun paahdettuja, murskattuja pähkinöitä (maapähkinä ja cashew). Enjoy!
Jälkkäriksi mitäpä muutakaan kuin Mango Sticky rice - Khao Neeo Mamuang. Tämä jälkiruokiin käypä tahmea riisi on erikoisriisiä mutta voit käyttää myös puuroriisiä. Riisiä olisi hyvä liottaa yön yli. Ensin tehdään kastike riisille, jossa on kookosmaitoa, sokeria ja suolaa. Sen jälkeen riisi kypsennetään ja sekaan kaadetaan kastike. Annetaan jäähtyä mutta tarjoillaan mielellään hieman lämpimänä mangoviipaleiden kera. Päälle ripotellaan vielä paahdettuja seesaminsiemeniä. Sivuun on hyvä lisätä jokaiselle omaan kuppiin kastiketta, josta saa halutessaan kaataa lisää :) Thaimaassa keltaiset mangot painivat aivan eri sarjassa kuin mitä Suomesta näitä vihreitä saa. Yritin saada makeutta pyörittelemällä viipaleita hieman sokeriliemessä mutta eipä tuo juuri auttanut. Annoksesta sai kuitenkin sen ihanan häivähdyksen Thaimaan makuja.
Ja sitten. Jälkkäri 2. Siirryimme kotibaariimme, jossa ihana mieheni valmisti meille drinksut. Etkä ehkä arvaa mitkä...
MAI TAI
Rommia
Ananasmehua
Appelsiinimehua
Agavesiirappia
Jäitä
Mutta mikä kruunasi tämän hienon iltamme? Tietenkin se, että löimme lukkoon seuraavan Thaimaan matkan ajankohdan, yhdessä tällä porukalla! Mahtavuutta on se, kun kaikilla on samanikäinen taapero niin matkasta tulee huippu! Tiedän sen. Painan Finnairin VARAA-painiketta tänä viikonloppuna kun ensi kevään lentokalenteri toivotulle ajankohdalle avautuu. Jihaa!
ขอบคุณ khop khun khráp/khâ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti